pátek 20. července 2012

Denně žehlím, vařím, peru, že se na to nevy...


Vezmete-li si Afričana, nespíše vám poměrně brzy vysvětlí tradiční rozdělení rolí v jeho kultuře- taťka živí, mamka se otáčí doma. V závislosti na vaší vlastní bystrosti vám ne o moc později dojde, že zas tak horké to nebude. Konkrétně Nigérijci spějí  po krůčcích k rovnoprávnosti, ačkoliv poněkud jednostranně- tedy žena už se smí podílet na přínosu do rodinné kasy, zato muži to s tím svým přínosem k péči o domácnost a dítě zas tak nepřehání. Zkrátka situace v Nigérii se podobá situaci zde v 60.-70.letech (v leckterých rodinnách se tento zvyk drží dodnes), tedy že být housewife( ženou v domácnosti) se nenosí, protože jste za vyžírku, ale po směně v práci vás čeká další směna doma- nákupy, vaření, praní, úklid, zatímco stejně dlouhou osmihodinovou směnou zmožený muž má právo na oddych na gauči u televize, novin a domácí bábovky, kterou určitě nepekl on.

Od Nigerijce se naprosto přesně dozvíte, které činnosti jsou mužské a které ženské, a taky že je ABUMINATION!!!, když se žena dopouští mužské(žena nesmí řídit okadu, vynášet výkaly z latrín a kouřit)  a muž ženské práce(vaření, praní, zametání, péče o dítě...). Protože ale každý muž býval chlapcem, věřte, že každý Nigerijec umí jakoukoliv domácí práci udělat lépe a rychleji než vám se o tom kdy snilo. Perou v ruce lépe a rychleji, než zvládne pračka za desetitisíce, v lavůrku vody umyjí nádobí nádobí po nedělním obědě, a košile vyžehlí lépe než Korejka z prádelny. O péči o dítě nemluvě, je pravděpodobné, že měl několik mladších sourozenců, neteří, synovců, bratranců a sestřenic, které bezmála odkojil... Nigérijec se domácím pracím nevyhýbá, protože by je neuměl, tak jako naši domorodí hoši, on se jim vyhýbá, protože se nehodí, aby je dělal...

Záleží na vás, jak se k tomu postavíte.

Popravdě, má vlastní zkušenost je taková, že muž pomůže se vším, co je třeba (i bez říkání), ale za předpokladu, že ho u toho nikdo neuvidí, a nikdo se to nedozví.

Máloco vzbudilo na nigerijských fórech a sociálních sítích tolik rozruchu, jako tahle fotografie. Někteří se muži vysmívali, jiní se rozčilovali, kam ten svět spěje! Muž a má dítě v šátku!!!!! A meje nádobí!!! To už není láska, to je hloupost!!! Jaká žena tohle dopustí? Jaký muž sebou může nechat takhle mávat??? Ojedinělé hlásky hájící muže byly umlčeny.


Nejeneže je takovej blázen, že dělá ženskou práci, on je ještě takovej hlupák, že se u toho nechá vyfotit:DDD

Ukázala jsem fotku manželovi. Zvedl hlavu od žehlicího prkna, na kterém ležely moje kalhoty, kterým nažehloval puky:" To musí bejt nějakej usuless francofon!"nepřipouštěl možnost, že by se takové ostudy dopustil nějaký z jeho krajanů.


Ke shlédnutí doporučuji film Omugwo (Child care), který je věnován obdobnému témátu.

1 komentář:

  1. Dovoluji si zeptat se Tě... http://manzelka.wordpress.com/2013/02/02/uz-i-ja/ - jestli tedy chceš! :)

    OdpovědětVymazat